Cv passé?

Het komt niet vaak voor dat iemand mij om een cv vraagt.  Opdrachten gaan vaak via via. Iemand hoort van iemand dat ik schrijf of vertaal. Of ik benader iemand omdat ik via via heb gehoord dat ze mensen zochten of omdat het me tof lijkt om voor dat bedrijf iets te doen.

Er gaan wat mailtjes over en weer, misschien nog een afspraak, en er worden wat vragen gesteld. Heb je ervaring met dit? Kun je dat? Ook heb ik zelf natuurlijk vragen voor de opdrachtgever. Soms volgt er een proefopdracht of wordt er om referenties gevraagd.

Héél af en toe krijg ik nog wel eens een verzoekje om een cv. Dan zoek ik dat ding ergens op (een wordbestand dat ik opsla als pdf) en dan verbaas ik me altijd weer over de inhoud. Er staan van die verplichte cv-dingen in als ‘burgerlijke staat: ongehuwd’. Wat gaat iemand dat eigenlijk aan? En wil iemand echt weten wat mijn vakkenpakket op de middelbare school was? Is het echt van belang dat een toekomstige opdrachtgever weet wat mijn hobby’s zijn? Waarom heb ik dat er eigenlijk in staan?

Ik vind een cv zoals ik dat nu heb voor zzp’ers eigenlijk niet nodig. Alles staat op mijn website en op mijn Linked-in. Ook kun je op mijn website gericht zoeken. Als je iets wilt weten over mijn vertalingen, klik je op ‘vertalingen’ en bij ‘teksten’ vind je mijn schrijfwerk. Bij ‘contact’ staat hoe je met mij in contact kunt komen en als je daar behoefte aan hebt, kun je mijn bio lezen. Als er verder nog vragen zijn, dan komen we daar in een gesprek of via de mail wel uit.

Ik vraag me af hoe andere zzp’ers dat doen. Hebben jullie nog een ouderwets cv? Of verwijzen jullie standaard naar een online portfolio of Linked-in?

5 thoughts on “Cv passé?

  1. Interessante vraag. Ik zit een beetje in dezelfde situatie als de schrijfster. Het meeste gaat via via. Maar ik hou wel een cv bij voor acquisitie met vooral vertaal- en redactie-ervaring.

    Daarnaast werk ik regelmatig ook een ‘gewoon’ cv bij voor de enkele keer dat er iets moois voorbij komt waarvoor andere vaardigheden of achtergrond van belang zijn, en ik heb nog niet zo lang geleden een kort cv (resume) samengesteld in het Nederlands en het Engels. Dan heb ik in ieder geval een basis en hou ik zelf ook in de smiezen wat ik zoal heb gedaan. Op mijn website staat ook een variant.

    Wat de inhoud betreft, ik heb allerlei onzin er sowieso af gekieperd: geslacht, burgerlijke staat, leeftijd, vakkenpakket – alleen mij studie staat er nog op. Ik denk dat je daar selectief in kunt zijn en naar believen kunt hakken. Het is tenslotte jouw cv en het ding wordt er minder oubollig en persoonlijker door.

  2. Als erom gevraagd wordt, stuur ik mijn cv. Why not? Maar ik heb daar geen hobby’s in staan, en mijn huwelijkse staat ook niet. Zijn privézaken die niks met je werk te maken hebben, toch?

  3. Ik heb geen cv meer. Laatst werd erom gevraagd door een ander vertaalbureau maar heb ze gezegd dat ik er geen had. Toch willen we er een zeiden ze. Toen heb ik mijn portfolio gestuurd met een lijst referenties en verder verwezen naar m’n website. Lijkt me dat dat voldoende is zette ik erbij. Toen was het ineens wel goed. Ik heb er al jaren geen meer en ga niet voor 1 opdrachtgever speciaal een cv maken. Als je en goed portfolio hebt spreekt dat als het goed is voor zich vind ik.

  4. @allen Mijn cv is iig aan een update toe, mocht ik ‘m ooit weer eens gebruiken. Alle hobby’s, burgerlijke staten, bijbaantjes en vakkenpakketten haal ik eruit. En ik probeer mensen toch zo veel mogelijk naar website / linked-in te verwijzen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>