Britain’s Got Talent: allemaal nep?

‘Life imitates art far more than art imitates life,’ zei Oscar Wilde al in 1889. En dat is precies wat er lijkt te gebeuren bij de talentenjacht Britain’s Got Talent in Groot-Brittannië.

Ik ben een groot fan van de boeken van Ben Elton. Elton neemt altijd een maatschappelijke kwestie waar ‘veel om te doen’ is en schrijft er vervolgens een hilarische roman over. Hij neemt bijvoorbeeld iets als Big Brother, drugsgebruik, YouTube en Facebook of de financiële crisis en in zijn romans is het thema meestal: wat als dit helemaal de verkeerde kant op slaat? Zijn romans leggen de vinger op de zere plek maar zijn vooral enorm komisch. Maar ik dwaal af (mijn boodschap is duidelijk: lees Ben Elton). Deze blog gaat over zijn roman Chart Throbuit 2006.

Nog lelijker
Chart Throb
gaat over een zangwedstrijd op televisie, bedacht door ene Calvin Simms, die ook in de jury van het programma zit. Juist: dit gaat natuurlijk over Idols en Simon Cowell (ook supergrappig zijn de personages Beryl en Priscilla Blenheim, die duidelijk Sharon en Kelly Osbourne voor moeten stellen). In de roman staat van tevoren vast hoe de talentenshow gaat lopen. Wie komt er tijdens de audities in beeld, wie verdwijnt in welke aflevering… het is allemaal van tevoren bepaald. Een redactie deelt alle kandidaten in in categorieën, hopeloze moeders worden aangespoord het allemaal nog even aan te dikken voor de camera en bij onzekere dikke meisjes wordt alle make-up van het gezicht gehaald zodat ze nog lelijker lijken. Want dat wil het publiek zien. Toch?

Goedgelovig
Na het lezen van Chart Throb dacht ik: zo kan het toch niet echt gaan? Dat zou toch wel uitlekken? Maar de argumenten in de roman zijn zeer overtuigend. Een jury kan onmogelijk al die duizenden aanmeldingen beoordelen, ook al krijgen ze hulp van andere jury’s achter de schermen. En hoe kan het dat de uiteindelijke top tien van kandidaten al vanaf het begin gevolgd wordt met de camera? Maar goedgelovig als ik ben, hoop ik toch dat het eerlijk gaat.

Lek
Bij Britain’s Got Talent zijn ze op het moment bijna toe aan de finale. Favoriet is het homo-achtige vrouwelijke jongetje Ronan Parke. Iemand van achter de schermen heeft besloten dat dit het moment is om te lekken… en wat blijkt uit deze ‘talent leaks’: het is nog veel erger dan in de roman van Ben Elton. Ronan Parke was al jaren geleden gescout en het staat contractueel vast dat hij deze show gaat winnen. Simon Cowell is met zijn bedrijf al jaren bezig om een Britse tegenhanger van Justin Bieber naar buiten te brengen. De tienjarige Ronan Parke leek in 2009 perfect. Contracten werden getekend en Ronan komt zijn hele leven niet meer van Cowell af.

Gay kid
Er ontstonden alleen wat probleempjes: in 2009 durfde Ronan niet mee te doen aan Britain’s Got Talent. In 2010 eigenlijk ook niet. Bovendien was hij niet stoer genoeg. Een heel team heeft zich ermee bemoeid en uiteindelijk besloten hem door te laten gaan als de excentrieke ‘gay kid’. Ondertussen werd hij klaargestoomd voor 2011 met zang- en danslessen. Ronan hoefde in 2011 niet in de rij met alle andere kandidaten die een gokje wilde wagen. Hij kwam op uitnodiging want het stond, zoals gezegd, al vast dat hij zou winnen. Zijn auditiefilmpje stond al tijdens de eerste liveshow op YouTube en er werd duidelijk een hype rond hem gecreëerd.

Anoniem
Dit alles is nu naar buiten gekomen via iemand die anoniem wil blijven, maar die volgens eigen zeggen bij Sony werkt. Het hele verhaal, dat echt verbijsterend is en dat ik je zeker kan aanraden om te lezen, is hier terug te vinden. Vanavond is de halve finale en zaterdag de finale. Er zijn nog acht acts in de race. Wordt Ronan echt de winnaar? Of besluit Simon Cowell op het laatste moment van koers te veranderen om zo de geruchten de kop in te drukken?

Het lijkt wel een spannende roman…

UPDATE: Ronan is tweede geworden. Was het vanwege de anonieme lek?

10 thoughts on “Britain’s Got Talent: allemaal nep?

 1. Kijk je ook naar X factor? Tot mijn verbazing zei Gordon een paar weken geleden dat hij niet wilde dat een bepaalde meidengroep zou afvallen. Hij had ze immers gevraagd mee te doen omdat hij ze zo goed vond. A slip of the tongue?

 2. oja, maar dat is sim’ran en die zaten in holland’s got talent toen Gordon daar jury was en hij had inderdaad gevraagd of ze aan xfactor mee wilden doen dus dat klopt wel. Ik weet wel dat mensen die al zingen uitgenodigd worden voor the voice of holland. Maar daar maken ze bij the voice ook geen geheim van volgens mij…

 3. Aww, het artikel waar je naar verwijst is inmiddels offline gekickt. Maar goed, de geest is natuurlijk al uit de fles. Ik ga ‘ns even verder googelen…

 4. Woah, bizar.. Hoe zou dat dan bij Idols zijn geweest? Was Jamai onze ‘excentrieke gaykid’?
  Ik ga me ook wagen op de boekjes denk ik! Hiermee beginnen?

 5. @chrissy: ben elton heeft zooooo veel leuke boeken! en je kunt ze allemaal ‘los’ lezen. Chart Throb is idd heel leuk. Dead Famous gaat over een moord in een Big Brotherhuis, die is ook heel leuk. en trouwens, ik denk niet dat Jamai een vooropgezette winnaar was haha

 6. Hoera, eindelijk iemand die ook enthousiast over de boeken van Ben Elton is! Ze zijn geweldig — kant-en-klare scripts.

 7. Of het nou gespeeld is of wat dan ook hij zingt super ik zou wel is willen weten wanneer hij keer in nederland komt optreden , dat wil ik absoluut zien!! Misschien weet iemand waar hij te boeken is ???

 8. Wat mij bijzonder opviel was dat, ik weet niet hoeveel mensen er voor de eerste auditie stonden, toevallig met Matt Cardle (2010) of Janet Devlin (2011) een babbeltje werd gemaakt. Niets over hun zingen, en smaken mogen van mij best verschillen. Maar laten we ons geen rad voor ogen draaien. X-Factor en andere verglijkbare programma’s hebben maar één doel:
  Grof geld verdienen.
  Matt Cardle werd al snel door zijn platenmaatschappij gedumpt. Niet dat hij het erg vind. Ik hoop alleen dat hij en de anderen zichzelf trouw (kunnen) blijven.
  Gloof niet alles wat op tv te zien is.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>