Carpaccio vooraf. Of misschien een krabcocktail. En een wildschotel als hoofdgerecht. Je hebt het kerstdiner al helemaal in je hoofd. Maar wat als er iemand komt eten die vegetariër is? En is het eigenlijk wel nodig om zo veel vlees te eten?
Dit artikel verscheen eerder op Christmaholic, een blog met allerlei leuke kerstnieuwtjes!
Heel veel mensen zijn tegenwoordig flexitariër en eten een paar keer per week geen vlees. Er zijn ontelbare heerlijke vega-gerechten te vinden. Ook voor de kerst! Vega betekent tegenwoordig echt niet meer dat je smakeloze linzensoep of een machtige bonenschotel moet serveren. De vegakeuken is ontzettend gevarieerd en de mogelijkheden zijn eindeloos. Wij zetten een paar tips voor je op een rij!
Vlees weglaten
De grootste fout die mensen maken bij vegetarisch koken is dat ze niets anders doen dan het vlees weglaten. Die pasta met spekjes is zonder spekjes een stuk minder lekker. En dat is logisch, want die spekjes geven nou juist smaak aan het gerecht. Laat dus niet zomaar vlees weg uit je favoriete gerecht, maar ga op zoek naar goede vegagerechten.
Kookboeken en websites
Op vrijwel alle grote receptenwebsites (Smulweb, Allerhande, Okoko, Culy) kun je de optie ‘vega’ aanklikken. In kookboeken en magazines van topkoks als Jamie Oliver en Nigella Lawson staan ook altijd een paar goede vegetarische gerechten. Vegakookboeken als Puur Plantaardig en De dunne vegetariër zijn ook een goede inspiratiebron. Op internet zijn ook veel vegetarische websites, zoals Vegatopia (check bijvoorbeeld hun Siciliaans kerstmenu!) en DeVegetarier.nl. En op de website van Elle Eten staan ook tips voor een vegakerstdiner.
Voorgerechten
Soep kun je natuurlijk heel makkelijk vega maken. En denk verder aan bladerdeeghapjes met geitenkaas, pasteitjes met champignonragout (voor de niet-vega’s eventueel een vleesragout). Op Smulweb staat een heerlijk taartje met doperwten-muntpuree, champignons en kaascrème en op Elle Eten staan spiesjes met kaas en dadels.
Bijgerechten
De zoete aardappel is in Amerika een echte favoriet met Thanksgiving en kerst. Het heeft de structuur van aardappel maar smaakt een beetje naar pompoen. Je vindt ze in de toko, Turkse supermarkt en sommige Nederlandse supermarkten (en ik denk ook wel bij de groenteboer). Wat dacht je van geroosterde zoete aardappelen of een zoete aardappelpuree met amandelen?
Denk bij bijgerechten verder aan cranberry’s en veel groenten. Wist je dat je groenten ook kan frituren? Bij het kerstgerecht vorig jaar had mijn vader schorseneren gefrituurd. Heel bijzonder en lekker. Een salade doet het ook altijd goed. Ga voor bijzondere ingrediënten als bietjes of venkel en zorg dat je salade goed gevuld is met bijvoorbeeld noten of kaas.
Hoofdgerechten
Als je voor vleesvervangers gaat, probeer dan De Vegetarische Slager eens. Die verkopen door het hele land vleesvervangende producten van topkwaliteit! Denk verder aan quiches en hartige taarten. Daar kun je er honderden van vinden op internet en die zijn vaak vega. Je kunt grote quiches maken, maar ook kleine, zodat iedereen er eentje heeft. Ook kun je een bijzondere risotto maken, bijvoorbeeld een saffraanrisotto met cantherellen. Populair in Engeland met de kerst: een nut roast, een soort vegetarisch gehaktbrood. In Jamie Magazine stond de afgelopen keer een geweldige nut roast met pistachenoten en cranberry’s.
Eet smakelijk!
Goede tips!
Ben je zelf 100% vegetarier? Zo ja: respect! Mij lukt het alleen parttime en zeker niet met Kerst.
Maar de pasteitjes met champignonragout komen tweede kerstdag op het menu!
ik ben 95% vegetariër. Alles wat ik zelf thuis kook en eet is vega. Als ik bij andere mensen eet, eet ik nog wel eens vlees en als er bitterballen voorbijkomen (en er zijn geen kaasstengels) dan neem ik er wel eens eentje. Of in een restaurant als ik geen trek heb in ‘spinazielasagne’ of ‘een gefrituurde brie’ en ik zeker weet dat het biologisch is. Op zich zou ik thuis wel biologisch vlees willen eten, maar ik ben niet per se heel dol op vlees en ik vind het heel duur. Gelukkig ben ik creatief in de keuken dus ik zit nooit om vegarecepten verlegen :)
oja, ik eet wel vis. dat scheelt ook met kookideeën