Welke e-reader, Sony of Kobo?

19 mei 2012

Ik wil een e-reader. Ik ben gek op papieren boeken – ik heb niet voor niets een literatuurstudie gedaan – maar het lijkt me ongelooflijk handig om 100 boeken met je mee te dragen zonder dat je een hutkoffer nodig hebt.

Ik was me een tijdje geleden al aan het oriënteren en kwam toen tot de conclusie dat ik een Sony PRS-T1 wilde. (Kindle is erg populair maar daar kun je alleen boeken van Amazon op kwijt. Geen optie voor mij. Een iPad is geen e-reader want hij spiegelt en hij ondersteunt geen ePub-boeken). Sony kreeg overal de beste reviews, maar nu lees ik ineens veel over de Kobo.

De Kobo is een stuk goedkoper – Sony is 149 euro en Kobo is 99 euro  - en krijgt ook prima reviews. Volgens mij is hij vergelijkbaar met de e-reader van Sony, want hij ondersteunt ook ePub-bestanden (de meest gangbare extensie voor e-boeken) en ziet er ongeveer hetzelfde uit.

Ik weet het niet zeker, maar ik geloof dat de Kobo alleen bij boekhandel Libris te koop is. Ik vraag me af of dat betekent dat je de e-boeken die je op de Kobo wilt lezen dan ook bij Libris moet kopen.

Heeft iemand ervaring met de Sony PRS-T1 of de Kobo e-reader Touch? Bevalt het? Welke zou je mij aanraden?

UPDATE: Ik ben voor de Kobo gegaan! Lees hier mijn review.

Reacties

 1. Maaike B. zegt:

  Heb sinds een paar weken de Sony en die bevalt in elk geval heel goed. De Kobo ondersteunt net als de Sony heel veel formaten, zag ik, ook EPUB en PDF, maar via het internetprogramma Calibre kun je sowieso alles om laten zetten naar een voor jou e-reader leesbaar formaat. Daar hoef je het dus niet voor te laten.
  Bij de consumentenbond kwamen de Sony en de Kobo als beste uit de test, hieronder de testrapporten:

  De Kobo Touch Edition is een lichte en comfortabele e-reader met Wi-Fi en een aanraakscherm. De bediening is helemaal in het Nederlands en is erg gebruiksvriendelijk. Vooral de bibliotheek is fijn om te gebruiken. Het scherm is prima, maar met name in de menu’s heeft deze e-reader veel last van het ‘doorschijnen’ van vorige pagina’s. Bij het lezen kan ingesteld worden dat de pagina bij elke omslag ververst en is dit minder storend. Kobo heeft een eigen boekwinkel die te benaderen is vanaf het en in Nederland wordt gevuld door Libris.

  Voordelen Goede bibliotheekfunctie
  Ligt fijn in de hand
  Veel opties voor tekstweergave bij lezen

  Nadelen Scherm heeft in menu’s veel last van vervorming
  Fysieke bladerknoppen ontbreken

  De Sony Reader Wi-Fi is de opvolger van de populaire PRS-650. Het scherm is hetzelfde Pearl e-Ink scherm, maar verder is eigenlijk alles beter aan deze versie: de reader is kleiner en lichter en heeft een heel goed aanraakscherm. Het scherm ondersteunt multitouch (zoomen met 2 vingers) en er is een goed werkende manier om annotaties te maken met een stylus (pennetje). Verder is de Reader voorzien van Wi-Fi. Met een Wi-Fi verbinding kun je vanaf het apparaat direct boeken kopen bij bol.com, een beetje zoals dat op Kindles kan bij de Amazon winkel. Bij deze reader gaat dat wel via de webbrowser en dat gaat niet zo soepel als bij de Kindles. Maar het kan in ieder geval zonder PC en dat is een hele vooruitgang. Al met al een waardige opvolger van de PRS-650 die ook nog eens voor veel minder over de toonbank gaat. De Reader Wi-Fi ondersteunt ePub met DRM maar werkt wel nog steeds alleen met Sony eigen software.

  Voordelen Heel duidelijk en snel scherm
  Heel goed aanraakscherm
  Mogelijkheid tot het maken van annotaties
  Klein en licht
  Boeken kopen en op de e-reader krijgen kan zonder PC (bij bol.com)

  Nadelen E-reader werkt alleen met eigen desktop-software
  Hoogglans afwerking storend bij het lezen

  Ik vind dat van die hoogglansafwerking niet storend, trouwens, maar ik heb nog niet in de volle zon gelezen (bij gebrek aan zon :-( ), dus misschien dat het daar dan lastig is?

  Succes ermee.

 2. Anne zegt:

  Superhandig dat je dat speurwerk alvast hebt gedaan voor je trouwe lezers :)!Heeft die Kobo ook wifi-mogelijkheid? Lijkt me wel handy als je geen pc nodig hebt om je e-books te downloaden.

 3. elsbeth zegt:

  @anne ja er zit iig wifi op die dingen. Je komt dan in hun eigen ‘store’ om dingen te kopen maar of je met de kobo en de sony dan ook rechtstreeks naar bol.com of zo kunt, weet ik niet… anyone??

 4. Anne zegt:

  Kobo heeft wifi zodat je rechtsreeks boeken kan kopen.
  Ik heb de Kobo nu een week of vier en er erg blij mee, licht, handig in gebruik. Geen klikkende knopjes maar touchscreen. Lezen in volle zon gaat alsof je op papier leest, heel fijn.
  Leuk van deze reader is dat hij de laatste 4 boeken laat zien op de homepagina zodat je makkelijk kan wisselen van boek. Ook is het leuk dat hij de voorpagina van het boek dat je aan het lezen bent toont als ‘screensaver’ maar ook als de Kobo uit staat. Toch nog een ‘boek-effect’.

  ik ken de Sony niet dus kan niet vergelijken. Ik denk dat de prijs van een Kobo (€ 99,00) wel de doorslag kan geven. Succes met je keuze!

 5. elsbeth zegt:

  thanks allemaal. Ik ga denk ik voor de Kobo! Ik zag m vorige week bij iemand en ik vond het er erg goed uitzien .

 6. Chris zegt:

  Goede keus! Ik heb de kobo touch nu een paar maanden en ben er superblij mee. Wat ook handig is is dat alle boeken zo ongeveer in hun webshop te downloaden zijn (www.kobobooks.com), Nederlands en Engels (en voor een goede prijs). Even een account aanmaken, boek toevoegen en klaar.

 7. Jeanice zegt:

  Hallo allemaal!

  Ik heb ook een KOBO, en ik kan er nog geen mening over geven! Ik heb n.l. een schijf vol boeken, maar ik krijg ze niet in de bibliotheek van KOBO……;( Iemand een idee hoe ik dus níet KOBO boeken in de bibliotheek krijg?
  Bedant alvast!
  Groet, Jeanice

 8. marjolein zegt:

  Tip voor Jeanice, misschien lukt het wel met het programma adobe digital reader? Boeken van bol.com sleep ik vanaf daar naar mijn Kobo. Het programma herkent automatisch je Kobo als je deze aan je pc koppelt. Dan kun je je boeken er zo heen slepen!
  Hoop dat je hier iets aan hebt…
  Groet, marjolein

 9. marjolein zegt:

  Een vraag nog: ik heb dus net een Kobo, koop boeken bij bol.com. Kan ik deze, eenmaal ge-upload naar mijn ereader, lezen zonder WiFi? Iemand vertelde mij dat dit niet kon. Alleen lezen zonder WiFi als je bij Kobo koopt?

  Groet, marjolein.

 10. elsbeth zegt:

  ja dat is inderdaad een goede tip. En verder werkt een Kobo een beetje als een mp3 speler. Als je m op je computer aansluit, verschijnt hij in verkenner (bij de mac in finder) en dan kun je je e-boeken daar naartoe slepen. als dat dus niet lukt, adobe digital. Dat heb je inderdaad nodig als je bij bol.com downloadt.

 11. elsbeth zegt:

  En @marjolein: je kunt gewoon lezen zonder wifi! als ze erop staan, staan ze erop. Ik heb zelf de wifi op de Kobo nog niet geactiveerd (moet mijn wachtwoord nog ergens zoeken)

 12. Babs zegt:

  Hoi,
  Ik heb net een Kobo gekocht en wil de boekenkast van mijn vriendin toevoegen. Zij heeft een Sony, de boeken zijn epub files. Het lukt me niet om de boeken in de Kobo bobliotheek gesleept te krijgen… ik ben al een paar uurtjes zoet inmiddels en heb de neiging om de boeken kapot te scheuren… helaas!

  Help, wie weet hoe ik dit voor elkaar krijg? Ik heb Adobe Digital reader ook al op m’n imac staan, maar ook dat helpt niet! Maandag ga ik met vakantie, dus nog 24 uur te gaan. Alvast bedankt voor de gouden tip!

 13. elsbeth zegt:

  met adobe digital moet het lukken volgens mij. of anders gewoon in verkennen / finder het epub-bestand erin zetten? succes!

 14. Jan de Waal zegt:

  Ik ga op dit moment voor de Kobo. Sony heeft aangekondigd dat zij met een nieuwe ereader komen, najaar 2012. Dus daar zou ik zeker op wachten.
  De Kobo reader is geschikt voor ieder ePUB boek dus niet alleen uit hun online boekwinkel. Het plaatsen van “eigen” een epub boek, zonder DRM (= beveiliging) gaat erg eenvoudig. Koppel de Kobo ereader aan je pc. Wanneer de pc of mac je Kobo-reader ziet dan sleep je gewoon via verkennen / finder (mac) je dat epub boek naar je apparaat en je kan het direct daarna lezen.
  Ik heb op de http://e-book.startpagina.nl een filmpje van de Kobo ereader neergezet en aantal links naar nieuwe en klassieke epub boeken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.