American Wife. Het levensverhaal van een First Lady

Deze week komen de memoires van George W. Bush uit. Zo’n officiële biografie is natuurlijk dodelijk saai. Gelukkig heb ik een betere tip voor de komende koude winteravonden. Zet een pot thee, trek je sloffen aan en verlies je helemaal in het levensverhaal van George W’s eega Laura Bush.

American Wife (Nederlands: De echtgenote, vertaling Monique Eggermont en Kitty Pouwels) is een van de beste boeken die ik de afgelopen jaren heb gelezen. En dat komt misschien juist wel omdat het geen echte biografie is, maar een roman. Curtis Sittenfeld schreef eerder het briljante Prep over de Amerikaanse kostschoolwereld en waagt zich bij American Wife aan een elitewereld van een hele andere orde.

Laura Bush is een fascinerende vrouw. Ik heb haar wel eens bij Oprah gezien en het verraste mij hoe leuk ze was. Ze is naar de media toe erg gesloten en vertelt nooit veel over haar eigen leven, maar bij Oprah liet ze toch iets los over haar jaren als lerares en haar liefde voor literatuur. Ook vertelde ze in dat interview over het verschrikkelijke auto-ongeluk dat ze op haar achttiende had, waarbij ze haar beste vriend per ongeluk dood reed.

Curtis Sittenfeld vroeg zich af wie deze vrouw, van wie het publiek zo weinig weet, toch was. En dus verzon ze de persoon Alice Blackwell, losjes gebaseerd op Laura Bush. American Wife is het levensverhaal van deze Alice. Het boek is opgedeeld in vier delen en in ieder deel staat een belangrijke gebeurtenis centraal. Deze vier belangrijke gebeurtenissen hebben allemaal echt plaatsgevonden in het leven van Laura Bush, de rest waarschijnlijk niet. Of niet precies op die manier, in ieder geval…
In American Wife wordt het verhaal verteld door de 61-jarige Alice Blackwell, die terugblikt op haar leven. Het begint met de kindertijd van Alice en zij komt Charlie en de familie Blackwell (George en de familie Bush) pas in het tweede deel van het verhaal tegen. Pas in het vierde en laatste deel beland je als lezer in het Witte Huis en zegt Alice:

‘This is the part everyone already knows: that in the year 2000, Charlie won the presidential election by a narrower margin than any other candidate in U.S. history.’

Verwacht dus geen kijkje achter de schermen van het Witte Huis. Eerder het levensverhaal van een vrouw die tegen wil en dank First Lady wordt van misschien wel de meest controversiële president die Amerika ooit gehad heeft.

Sittenfeld heeft behoorlijk wat research gedaan, maar de enige manier om een goed beeld van het leven van Laura Bush te geven, was toch echt om de onbekende lege stukken uit haar leven zelf in te kleuren. Ik ben ervan overtuigd dat het niet smeuïger of sensationeler is geworden dan het ‘echte’ verhaal. Alice is een vrouw van wie je echt gaat houden en zelfs Charlie is bij vlagen innemend en charmant.

Net als in Prep, krijgt Sittenfeld het voor elkaar om van een boek waarin niet voortdurend heel veel gebeurt, toch een echte pageturner te maken. Van buitenaf is er misschien niet zo veel aan de hand in de levens van de hoofdpersonen, maar de interne strijd die ze voeren – de keuzes die ze moeten maken en de gevoelens die daarbij komen kijken – worden zo levendig beschreven, dat je niet kunt ophouden met lezen. Het zijn de kleine details, die in eerste instantie misschien onbelangrijk lijken, die dit verhaal zo meeslepend en levendig maken en American Wife boeit tot de laatste pagina.

Als er één boek is dat ik je voor deze winter kan aanraden, dan is het American Wife. Als het niet over haarzelf ging, weet ik zeker dat boekenliefhebster Laura Bush het met me eens zou zijn.

3 thoughts on “American Wife. Het levensverhaal van een First Lady

  1. Geweldig boek, net uit gelezen. Was erg geïntrigeerd door Alice’s/Laura’s verhaal. Ik vond Prep ook goed, dus ben daarom American Wife gaan lezen. Echt een aanrader wat mij betreft!

  2. Pingback: Ik ga op vakantie en ik neem mee… een boek! | Elsbeth schrijft

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>